Katoen

KATOEN

Volg bij het wassen van katoen altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

Materiaal

Katoen is een natuurlijke vezel die groeit uit de zaden van de katoenplant. Bij ideale weersomstandigheden van 200 vorstvrije dagen en 500 mm regenval per jaar, barsten de vruchtenschalen van de plant open en zijn de witte katoenpluizen zichtbaar. Nadat de oogst gezuiverd is van pitten en bladeren worden de grove katoenbalen gerold tot fijne bollen en gesponnen tot garen. Katoen heeft een sterke slijtvastheid en is daarom een duurzame stof, ook heeft het een relatief lage elasticiteit dat ervoor zorgt dat het gemakkelijker kreukt. Door het grote aantal positieve eigenschappen en verschillende toepassingsmogelijkheden is katoen de meest gebruikte plantaardige vezel in de textielproductie.

Drogen van katoen

Katoen is gevoelig voor verkleuring door de zon. Laat katoen niet in direct zonlicht drogen. Gebruik je een wasdroger; voorkom dan slijtage door de was binnenstebuiten in de droger te doen en stel de temperatuur niet te hoog in.

Strijken van katoen

Katoen kan goed tegen hitte en kan heet gestreken worden. Stevige blouses van 100% katoen kunnen bijvoorbeeld op maximaal 200°C gestreken worden. Gemixte stoffen, zoals katoen met polyester en fijne katoenen worden op een temperatuur van maximaal 110°C gestreken.

Onderhoud algemeen

Katoen is over het algemeen bestand tegen zware wasbehandelingen, omdat de stof goed tegen hitte kan. Wassen kan dus met gemak, maar houd er rekening mee dat kleding door veel te wassen sneller slijt, valer wordt en afneemt in kleurintensiteit na iedere wasbeurt.

Handwas

Was katoen op de hand in lauwwarm water van 30°C, volgens wasvoorschrift. Gebruik weinig vloeibaar wasmiddel en voeg 1 dl natuurazijn toe om de kleur beter vast te houden. Laat het kledingstuk nooit in het water staan om het doorlopen van kleuren te voorkomen. Leg een kledingstuk niet te nat te drogen, maar rol het in een handdoek om overtollig vocht te verwijderen.

Machinewas

Stel de temperatuur van de wasmachine bij de eerste wasbeurten niet hoger in dan 30°C. Wanneer je katoenen kleding voor het eerst wast, kan het kleur afgeven. Was de kleding daarom de eerste paar keer apart.  Bovendien blijft je kleding mooier als je een wasmiddel zonder bleekmiddel gebruikt: bleek gebruik je alleen voor wit katoen.

Katoen kan gemakkelijk gewassen worden in de wasmachine of met een specifieke vlekkenverwijderaar rechtstreeks op de vlek behandeld worden.

 

© 2019 - 2021 zzuns | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel