Polyamide - Polyester

POLYAMIDE & POLYESTER

Volg bij het wassen van deze stofsamenstellingen altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

Materiaal

Polyester en polyamide zijn verschillende soorten synthetische vezels. Vaak wordt dit soort vezels gemengd met natuurlijke vezels om elasticiteit, kreukherstel en vormbehoud te bevorderen: hierdoor blijft de stof lang mooi. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht heeft synthetisch textiel veel positieve toegevoegde eigenschappen, zoals slijtvastheid, gebruiksvriendelijkheid en onderhoudsgemak. Polyester is wereldwijd de meest gebruikte vezel. Synthetische vezels zoals deze zijn niet biologisch afbreekbaar maar wel zeer geschikt voor recycling. Omdat de kracht van de vezel ervoor zorgt ervoor dat polyester en polyamide langdurig gebruikt kunnen worden, zijn het duurzame stoffen.

Onderhoud algemeen

Polyamide en polyester kunnen probleemloos worden gewassen. Houd er wel altijd rekening mee dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen. Over het algemeen moeten kledingstukken met synthetische vezels niet echt vuil gewassen worden, omdat vuil zich makkelijk hecht aan dit soort stoffen.

Handwas

Synthetische kledingstukken kunnen met gemak met de hand worden gewassen op een maximale temperatuur van 30°C.

Machinewas

Synthetische kledingstukken kunnen goed met de machine gewassen worden met een maximale temperatuur van 40ºC. Gebruik het wasprogramma voor Kreukherstellende, Fijne Was of Synthetische Was. Tip: wasverzachter maakt deze stoffen minder elektrostatisch en vergemakkelijkt het strijken.

Drogen van polyester/polyamide

Om kreuken te voorkomen, is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort of helemaal niet te centrifugeren. Drogen in de droger kan alleen op een lagere temperatuur. Bij handmatig drogen, rol je het kledingstuk in een handdoek om het resterende vocht te verwijderen en hang je het daarna uitgerold weer uit.

Strijken van polyester/polyamide

Synthetische vezels trekken samen als ze te warm worden. Polyester heeft een groot kreukherstellend vermogen en kreukt dus weinig. Als bij het wassen of drogen toch vouwen ontstaan, kan je deze eenvoudig glad trekken. Hardnekkige vouwen strijk je weg met een strijkijzer. Let op: synthetische stoffen worden gemaakt door middel van een smeltproces. Pas daarom met strijken goed op dat de stof niet smelt.

Vlekken uit polyester/polyamide verwijderen

Vlekken uit polyester en polyamide kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Gebruik het wasmiddel rechtstreeks op de vlek en spoel handmatig uit of was het kledingstuk in de wasmachine.

Opbergen van polyester/polyamide

Polyester en polyamide kan opgehangen of opgevouwen worden. Gebruik zo min mogelijk knijpers, omdat deze opvallende afdrukken geven in de stof.

© 2019 - 2021 zzuns | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel